Pomidor!

Czy wiedzieliście, że z naukowego punktu widzenia pomidor jest owocem? Bardzo często gości na naszych stołach, a statystyczny Polak zjada średnio 10 kg pomidorów rocznie. Duża dostępność i atrakcyjne ceny to dobry powód, żeby pozwolić pomidorowym specjałom zdominować naszą kuchnię. Najwyższy czas zaopatrzyć domową spiżarnię w przeciery i przetwory, do których z przyjemnością będziemy sięgać w chłodne zimowe dni. Niektórzy z nas cieszą się z własnych zbiorów, a wszyscy przecież wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze, jak pomidory z własnego ogródka, szklarni czy balkonu. Przygotowaliśmy dla Was kilka produktów, które z całą pewnością zwrócą uwagę każdego pomidorowego smakosza.

pomidory

Pomidor doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, przekąsek i dań obiadowych. Jeżeli przygotowujesz śniadanie albo kanapki do pracy, może zdarzyć się, że połowa pomidorka zostanie do wykorzystania na później. W takiej sytuacji przydadzą się pojemniczki kanadyjskiej marki MSC Joie, które zostały stworzone specjalnie z myślą o przechowywaniu połówki pomidora albo pojedynczych plasterków. Pojemniki wyposażone są w przezroczyste pokrywki, które pozwalają na bieżąco kontrolować zużycie zawartości. Szczelne zamknięcie zapobiega przenikaniu do środka obcych zapachów, dlatego pojemniki kuchenne MSC znakomicie nadają się do przechowywania w lodówce. Żeby otworzyć pojemnik wystarczy delikatnie przekręcić podstawę i podnieść pokrywę.

Pojemnik do przechowywania pomidora Joie MSC
Czytaj więcej: Pojemnik do przechowywania pomidora, przezroczysty MSC
Pojemnik pomidor Joie MSC
Czytaj więcej: Pojemnik Fresh Flip, pomidor MSC


Precyzyjne krojenie pomidorowych plasterków może okazać się nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeżeli nie dysponujemy odpowiednim ostrzem. Pomidor posiada śliską skórkę i okrągły kształt, dlatego nóż może niespodziewanie ześlizgnąć się podczas krojenia. Pomocny może okazać się klips do plasterkowania warzyw i owoców wyposażony w nożyk z czerwonym uchwytem. Pomidora należy umieścić w taki sposób, żeby ząbkowane klamerki dokładnie zacisnęły się na powierzchni skórki. Dzięki tej prostej metodzie przygotowywanie równiutkich plasterków nie sprawi najmniejszego problemu. Świetnym pomysłem jest również wykorzystanie krajacza marki Kuchenprofi. Pomidorka wystarczy położyć na specjalnej tacce z zagłębieniem i docisnąć ostrza znajdujące się w górnej części urządzenia. Do usuwania szypułek przyda się wycinak wykonany ze stali nierdzewnej, a dla zwolenników tradycyjnych rozwiązań mamy nóż z serii Edge od szwedzkiego producenta akcesoriów kuchennych. Produkt zapakowany jest w eleganckie metalowe etui.

klips do krojenia pomidorów
Czytaj więcej: Nóż z klipsem do plasterkowania warzyw MSC

nóż do pomidorów Joie MSC

krajacz do warzyw kuchenprofi


Czytaj więcej: Krajacz do warzyw Kuchenprofi

krajacz do pomidorów

Wykrawacz do szypułek

Czytaj więcej: Wycinak do szypułek pomidorów Küchenprofi


Czytaj więcej: Nóż do pomidorów Edge 12 cm Sagaform

Pomidorki na obiad? Nie ma sprawy - pizza z pomidorami albo spaghetti bolognese to sprawdzony sposób na danie obiadowe we włoskim stylu. Podczas przygotowywania posiłków przyda się minutnik kuchenny, który pomoże odmierzyć czas potrzebny do wyrośnięcia ciasta drożdżowego albo ugotowania makaronu al dente. Timer marki Judge wyposażony jest w precyzyjny mechanizm oraz sygnał dźwiękowy. Maksymalny zakres wynosi 60 minut. Żeby nastawić minutnik wystarczy przekręcić górną część urządzenia o 360 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a następnie umieścić wskaźnik we właściwym miejscu skali.


 minutnik pomidor
Czytaj więcej: Minutnik pomidor 60 min. Judge
minutnik judge pomidor


Kolejny pomidorowy produkt to młynek do pieprzu z serii Garden Variety. Urządzenie amerykańskiej marki Chef’n wyposażone jest w dwa uchwyty, które umożliwiają mielenie przypraw przy pomocy tylko jednej ręki. Dzięki innowacyjnej konstrukcji możesz wygodnie doprawić potrawę w czasie przyrządzania, a także bezpośrednio na talerzu podczas rodzinnego posiłku. Młynek posiada dodatkowo wbudowany magnes, który możesz umieścić na drzwiach lodówki. Żeby dosypać pieprzu wystarczy otworzyć zbiorniczek znajdujący się w górnej części urządzenia.

Młynek do pieprzu Chef'n Garden Variety
Czytaj więcej: Mini młynek do pieprzu, pomidor Chef’n


Do przygotowywania przetworów przyda się praktyczny przecierak wykonany ze stali nierdzewnej. Produkt posiada wygodne pokrętło, sito oraz uchwyt do zawieszenia na kuchennym relingu. Z pomocą urządzenia niemieckiej firmy Judge przygotujesz przecier pomidorowy, ketchup domowej roboty albo sos do makaronu.

Przecierak Judge 
Czytaj więcej: Przecierak do warzyw i owoców Judge


Pomidory znakomicie sprawdzą się również jako składnik wytrawnej tarty. Zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie - możesz wykorzystać cebulę, szpinak, ser feta, śmietanę i świeżą bazylię. Wyłóż formę kruchym ciastem, przełóż gotową masę i udekoruj plastrami pomidora. Całość zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni celsjusza. Do przyrządzenia tarty przyda się odpowiednia forma. My polecamy blachę z wyjmowanym spodem niemieckiej marki Westmark, a także naczynie żaroodporne Simax, które nadaje się do mycia w zmywarce oraz użytkowania w temperaturze od -40 do 300 stopni Celsjusza.

Forma na tartę z wyjmowanym spodem Westmark
Czytaj więcej: Forma na tartę z wyjmowanym dnem 28 cm Westmark

Forma na tartę Simax
Czytaj więcej: Forma na tartę 26 cm Simax

tarta z pomidorami


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej