Domowe sposoby na przeziębienie

Rozpoczęła się kalendarzowa jesień, a jak wiadomo jesienią nietrudno o przeziębienie. Długie kolejki w aptekach nie wyglądają zachęcająco, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone domowe receptury, które pomogą wzmocnić odporność. Z pomocą tradycyjnych przepisów na zdrowie sezon jesienno-zimowy upłynie Wam w dobrej formie i doskonałym nastroju. Mleko z miodem, masłem i czosnkiem, herbata z cytryną i imbirem, sok malinowy czy syrop z cebuli to niezawodne specyfiki, które postawią na nogi każdego zmarzlucha.

Herbata na przeziębienie

Rozgrzewająca herbata może zdziałać cuda. Malinowa, ziołowa albo klasyczna czarna z dodatkiem imbiru i soku z cytryny to nie tylko antidotum na jesienną chandrę, ale również uzdrawiający eliksir, dzięki któremu infekcje wirusowe będą trzymać się od Ciebie z daleka. Pod tym względem szczególnie cenne są takie zioła jak czystek czy wiesiołek dwuletni. Z ich pomocą wzmocnisz układ odpornościowy, a działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne doskonale sprawdzi się w profilaktyce przeziębienia. Jeżeli zmagasz się z gorączką, bólem gardła, chrypką czy kaszlem, zastosuj kwiat lipy albo czarny bez. Za ich sprawą szybko oczyścisz organizm z toksyn, a właściwości powlekające i zmiękczające przyniosą ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych. Do parzenia ziołowej herbatki znakomicie sprawdzi się szklanka z zaparzaczem i pokrywką albo dzbanek, dzięki któremu przygotujesz leczniczy napar dla całej rodziny.

szklanka z zaparzaczem i pokrywką

Czytaj więcej: Szklanka z zaparzaczem Tea 4 One 350 ml Simax

kubek z zaparzaczem i pokrywką Secesja Duo

Czytaj więcej: Kubek z zaparzaczem 320 ml Secesja Duo

dzbanek z zaparzaczem Twin Simax
Czytaj więcej: Dzbanek Twin z metalowym zaparzaczem 1,1 l Simax

dzbanek z zaparzaczem Simax Look
Czytaj więcej: Dzbanek Look 1,8 l z metalowym zaparzaczem Simax


Dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za smakiem herbaty ziołowej mamy doskonałą alternatywę w postaci klasycznej czarnej herbaty z miodem, cytryną, imbirem i syropem malinowym. Takie połączenie z całą pewnością odstraszy grypę, a dodatkowo zachwyci swoim wyjątkowym aromatem nawet najbardziej wymagających. Maliny i cytryna stanowią bogate źródło witaminy C, imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i oczyszczająco, natomiast miód dzięki zawartości enzymów i innych substancji antybiotycznych wykazuje doskonałe właściwości bakteriostatyczne. Do przyrządzenia rozgrzewającej herbaty przyda się specjalna tarka do imbiru oraz dozownik do miodu. W naszej ofercie znajdziecie słoiczki na miód, drewniane szpatułki i czerpaki, dzięki którym dozowanie płynnego miodu będzie dużo prostsze. Aby dłużej cieszyć się wspaniałym smakiem pysznej herbaty, warto serwować ją w dużych kubkach albo słoikach do napojów, wyposażonych w zakręcane wieczko, słomkę i wygodny uchwyt do przenoszenia.


duża filiżanka niebieska Sagaform
Czytaj więcej: Kubek Tea 600 ml turkusowy Sagaform
kremowa filiżanka duży kubek Sagaform
Czytaj więcej: Kubek Tea 600 ml kremowy Sagaform
słoik z uchwytem słoik ze słomką
Czytaj więcej: Słoik ze słomką Black and White 480 ml
tarka do imbiru Ad Hoc
Czytaj więcej: Tarka do imbiru Zenzero AdHoc
czerpak dozownik nabierak nabierka do miodu
Czytaj więcej: Dozownik do miodu drewniana Practic
słoik na miód MSC Joie
Czytaj więcej: Słoiczek na miód MSC
pojemnik na miód Joie MSC

naczynie na miód Joie MSC

Czytaj więcej: Naczynie na miód Deluxe Westmark


Na silny ból gardła zastosuj ciepłe mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Mikstura działa nawilżająco, przeciwzapalnie i dezynfekująco. To zasługa odpowiedniego połączenia składników pochodzenia naturalnego, takich jak fitoncydy czy allicyna. Substancje zawarte w mleku, miodzie i czosnku z powodzeniem zastąpią antybiotyki kupione w aptece, a tłuszcz zawarty w maśle łagodzi ból i ułatwia przełykanie. Sprawdzonym sposobem na przeziębienie jest również syrop z cebuli, który bez trudu przygotujesz w zaciszu domowej kuchni. Przepis jest bardzo prosty - wystarczy pokroić drobno dwie lub trzy średniej wielkości cebule, przełożyć do słoika i zalać płynnym miodem. Dla lepszego efektu możesz dodać do miodu sok z cytryny. Gotową mieszankę odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin w zacienione miejsce. Kiedy cebula puści sok, przelewamy powstały napój do mniejszego naczynia. Podajemy jak tradycyjny syrop na przeziębienie - dwa, trzy razy na dobę po jednej łyżeczce. Jeżeli po przygotowaniu któregoś z uzdrawiających specyfików zostanie nam kilka niewykorzystanych ząbków czosnku albo połówka cebuli, można je zamknąć w jednym ze sprytnych pojemniczków kuchennych, które powstały specjalnie z myślą o przechowywaniu produktów spożywczych. Pojemnik w kształcie cebuli, a może przezroczyste kule firmy Westmark? Sprawdźcie sami!
pojemnik na czosnek pojemnik na cebulę

Czytaj więcej: Zestaw pojemników do przechowywania cebuli i czosnku Westmark
pojemnik na cebulę pojemnik na czosnek Westmark

Czytaj więcej: Pojemnik do przechowywania cebuli MSC
pojemnik na cebulę MSC Joie


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej