Akcesoria kuchenne z różnych krajów

Może oprócz magnesu na lodówkę tym razem z wakacji przywieziemy także mnóstwo kulinarnych inspiracji? Odwiedzając różne kraje, czasem nawet te egzotyczne, warto zwrócić uwagę na coś innego niż tylko hotelowe gwiazdki i popularne plaże. Niezapomnianą atrakcją będzie próbowanie lokalnych specjałów. A po powrocie możemy spróbować odtworzyć oryginalne smaki.

Jesteście fanami kuchni azjatyckiej? Słynie ona z aromatycznych i kolorowych potraw. By spróbować azjatyckich smaków, zwykle wybieramy się do orientalnych  restauracji. Coraz powszechniejszą praktyką staje się także próba odtworzenia tego smaku we własnej kuchni. Z pomocą przychodzą nam łatwo dostępne przyprawy. By jeszcze bardziej poczuć ten klimat, zamiast zwykłej patelni, warto wykorzystać wok, znany także jako huó. Kojarzony jest on przede wszystkim z gotowaniem techniką stir-fry, ale ta chińska patelnia idealnie nada się również do duszenia i grillowania. Ponadto pozwala w wygodny sposób przygotować spore porcje.

Wok żeliwny z rusztem



Gdy zapachy wypełnią już cały dom i danie z woka wyłożymy na talerze, brakuje jedynie sztućców. Wystarczy sięgnąć po tradycyjne widelce, jednak warto zadać sobie trochę trudu i tym razem wybrać pałeczki. Nauka posługiwania się nimi może na początku przysporzyć problemów, ale z łatwością znajdziemy mnóstwo filmików instruktażowych.  Po kilku próbach z pewnością dojdziemy do wprawy.



Zestaw do serwowania sushi

Pozostając w azjatyckim klimacie, nie można nie wspomnieć o kuchni japońskiej, która również ma swoich zwolenników. Kochana jest przede wszystkim za sushi. Połącznie ryżu, owoców morza i innych dodatków jest symbolem Kraju Kwitnącej Wiśni. Obecnie to danie często zamawiane jest na wynos lub z dostawą do domu. By zjeść elegancką kolację, powinniśmy wyjąć potrawę z plastikowych pojemników.


Ci, którzy zdecydują się przyrządzić sushi w domu, będą potrzebować przede wszystkim ostrego noża. Jednym z nich jest właśnie Yanagiba. Dla kucharza jest on równie ważny jak broń dla samuraja. Dzięki niemu estetycznie pokroimy mięso na odpowiedniej grubości kawałki. Gdy wszystkie składniki będą już przygotowane, bambusowa mata umożliwi sprawne zwinięcie i uformowanie rolki.

Nóż Samurai Yanagiba

Europejskie menu również ma sporo do zaoferowania. Włochy słyną z makaronów. Gdy chcemy przygotować danie rodem z Italii, zwykle najpierw kupujemy paczkę penne czy spaghetti i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ambitni mogą jednak przygotować makaron własnoręcznie. Podstawowy przepis składa się jedynie z jajek, mąki, soli i wody. Wykonanie nie wygląda już tak prosto, jednak z pomocą  maszynki znacznie szybciej uporamy się z ciastem.

PERFETTA maszynka do makaronu

Po obiedzie, dobrym uzupełnieniem posiłku będzie kawa. Wymagający kawosze nie zadowolą się jednak niskiej jakości napojem. Na szczęście już w XX w., również we Włoszech, opatentowano urządzenie, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie aromatycznej kawy w domu. Makinetka, czyli kawiarka jest prosta w obsłudze, a klasyczny wygląd doda kuchni charakteru. Poza tym, nikt nie odmówi filiżanki gorącego napoju. To idealny pretekst do spotkania.

PAPALINA kawiarka z 2 filiżankami



Kulinarne podróże to niezawodny sposób na pozbycie się monotonii z naszej kuchni. Warto zaskoczyć rodzinę i zaserwować dania, które do tej pory widzieliśmy jedynie w restauracyjnej karcie menu czy programach telewizyjnych. Przed rozpoczęciem kulinarnego eksperymentu na wszelki wypadek załóżmy jednak fartuch.


Fartuch kuchenny Garden Print Collection


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej