Rodzaje noży według zastosowania

Każdy szef kuchni, ale też laik gotowania posiada kilka rodzajów noży i choć często nie znajduje dla nich właściwego zastosowania to najważniejsze jest by wykonywał swoje zadanie, czyli kroił, siekał, ciął.
Producenci noży ich kształty, rozmiary, wykonanieopracowali zgodnie z pewnymi zasadami, regułami, tak by ich użytkowanie do konkretnych celów było zasadne.



Nóż szefa kuchni / nóż Santoku

Najbardziej uniwersalne narzędzie każdego kucharza. Nóż o szerokim płaskim ostrzu, wykorzystywany do cięcia, krojenia, siekania, szatkowania i wszystkich czynności. Posiada ostrze o wrzecionowatym kształcie, zakończone wyraźnym szpicem. W nożach typu Santoku krawędź, którą kroimy jest płaska, podobnie jak w tasaku.

Nóż Santoku 18 cm James Martin



Tasak

Duży nóż służący przede wszystkim do odcinania mięsa od kości. W kuchniach azjatyckich narzędzie tego typu używane jest do siekania ziół, czosnku, wycinania dużych plastrów owoców, mięsa, czy ryby.

SABATIER tasak 14cm




Nóż do obierania

Małe noże, nożyki - służą do obieranie warzyw, grzybów czy owoców. Tego rodzaju narzędzia nie nadają się do filetowania czy krojenia w plastry, ale doskonale poradzą sobie z wszystkimi bardziej precyzyjnymi czynnościami.


TAIKU nóż do obierania 9cm



Nóż do krojenia chleba

Długie wąskie ostrze z krawędzią zakończoną ząbkami, które ułatwiają krojenie pieczywa.

TWIN Pollux - nóż do chleba




Nóż do sera miękkiego

Krótki rodzaj noży o rozdwojonym końcu, często wykonany w taki sposób, że w ostrzu znajdują się prześwity. Najlepiej nadaje się do miękkich serów. Rozdwojona końcówka służy do przenoszenia plastrów lub kawałków sera.


Formaggio - nóż do miękkiego sera, dł.28 cm

Nóż do twardych serów

Twarde sery wymagają często mocniejszego ostrza, wyprofilowany kształt noża, ostrze ze znacznie grubszej stali niż w przypadku noża do miękkich serów.

Formaggio nóż do twardego sera, dł. 23 cm



Dobierzmy nóż zgodnie z przeznaczeniem.

Rodzaj noża powinien być dopasowany do czynności, które wykonujemy, gdyż łatwiej nam kroić, siekać produkty nożami które są do tego przystosowane. Nóż musi być także zawsze dobrze naostrzony, mawia się że po nożu poznaje się kucharza.


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej