Whisky! Tyś najlepszą z dam!

Whisky to szlachetny trunek o długiej i ciekawej historii. Ta popularna na całym świecie odmiana alkoholu doczekała się nawet piosenek na swą cześć – bo któż by nie znał największego przeboju grupy Dżem? Skąd wywodzi się whisky, czym się różni whisky od whiskey i jak serwować „wodę życia” - o tym opowiemy Wam w niniejszym artykule.

http://www.tarkaimiarka.pl/

O whisky z pewnością słyszał każdy, większość z nas zna jej smak, ale skąd ona właściwie się wzięła? Podejrzewamy, że dla niektórych może być to nie lada zaskoczenie. Otóż trunek znany dziś jako whisky pędzili mnisi z Irlandii w celach leczniczych od VII wieku. Aqua vitae, czyli z łaciny woda życia była lekiem, który miał za zadanie łagodzenie kolki, ospy, paraliżu i wielu innych dolegliwości. Woda życia to w języku gaelickim usige beatha i stąd została zaczerpnięta nazwa whisky. Wraz ze wzrostem popularności whisky, lecznicze zalety tego trunku stały się jego drugorzędnym aspektem, ustępując miejsca coraz bardziej docenianym walorom smakowym.

Whisky kojarzy się w głównej mierze z krajami anglosaskimi. Choć jej kolebką jest Irlandia, to często można spotkać twierdzenie, że pochodzi ze Szkocji. Trunek ten jest bardzo popularny w USA gdzie trafił wraz z pierwszymi przybyszami z Europy. Początkowo whisky produkowano w całej Ameryce, jednak po pewnym czasie uznano, że ze względu na warunki pogodowe i jakość tamtejszej wody, stan Kentucky jest idealnym miejscem do produkcji whisky. To właśnie stąd wywodzi się popularna odmiana tego trunku, czyli burbon. Whisky produkowana jest także w Walii, Kanadzie, Japonii czy Indiach. Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej do whisky zaliczyć można także rodzimą Starkę.

A czym się różni whisky od whiskey? Jest to kwestia składu trunku oraz jego pochodzenia. Zasada jest prosta – whiskey to Ameryka i kukurydza w roli bazowego składnika, natomiast whisky to „reszta świata” i jęczmień używany do produkcji.

Co do whiskey?

Cola

Według konserwatywnych whiskymaniaków dodawanie coli do whisky to nic innego jak zwyczajne beszczeszczenie tego jakże zacnego trunku. Jednak taki sposób podawania tego alkoholu wcale nie jest niestosowny. Dlatego nie warto przejmować się wydumanymi konwenansami. Jeśli oczywiście smak whiskey jest dla nas na tyle wytworny i nam odpowiada to nie będziemy czuć potrzeby dodawana do niego czegokolwiek, ale jeśli smakuje nam z colą, to dlaczego nie pić whisky właśnie w takiej formie?

Lód

Dodany do whiskey lód obniża temperaturę trunku. W procesie topienia się rozcieńcza whisky, łagodząc tym samym jej mocny smak. Jeśli więc należycie do zwolenników nieco lżejszej wersji trunku, to właśnie to jest doskonały sposób na uzyskanie idealnego smaku. Kostki lodu o idealnym kształcie uzyskacie dzięki foremce z funkcjonalną pokrywą marki MSC.

http://joieshop.com/

Kamienie chłodzące

To idealne rozwiązanie dla prawdziwych koneserów tego trunku. Nie zmieniają intensywności smaku whiskey, a jedynie utrzymują niską temperaturę whisky, idealną do zaserwowania trunku. Jeśli więc zależy Wam na pełnym, intensywnym smaku, warto wypróbować granitowych kamieni chłodzących od Sagaform. Wydobywają one z napoju charakterystyczny smak i aromat, schładzając trunek na dłuższy czas.

http://www.tarkaimiarka.pl/


A w czym podawać whisky?

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, polecamy „bujające” szklanki od Sagaform. Dzięki zaokrąglonej podstawie, awangardowe szklanki będą delikatnie falować na stole, co z pewnością wywrze ogromne wrażenie na biesiadnikach.


http://www.tarkaimiarka.pl/

Jeżeli natomiast zależy Wam na tym, aby na stole zapanowała klasyczna elegancja, polecamy szykowny zestaw Fusion, składający się z sześciu szklanek i efektownej karafki, która stanowi wysublimowaną oprawę dla szlachetnego trunku.



http://sabipolsklep.pl/


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej