Rybka połknęła haczyk? Teraz twój ruch!

Wszystkie ryby, bez względu na gatunek i sposób przygotowania są bardzo zdrowe – wie to większość z nas. Zawierają szereg witamin, mikroelementów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Ze względu na swą uniwersalność, ryby są idealnym produktem na obiad, niekoniecznie w tradycyjnej postaci. Można je podawać na wiele sposobów, dlatego warto jeść ryby częściej niż tylko raz w tygodniu.

Jakie korzyści daje jedzenie ryb?

Głównym argumentem przemawiającym za jedzeniem ryb jest aspekt zdrowotny. Jak powszechnie wiadomo, ryby są źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, fosforu, potasu, magnezu, witaminy D oraz jodu, czyli składników niezbędnych w naszej codziennej diecie. W krajach, gdzie wskaźnik spożycia ryb jest wysoki, odnotowuje się mniejszą częstotliwość występowania chorób serca, nowotworów oraz alergii. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu. Warto również zaznaczyć, że ryba stanowi świetną alternatywę dla mięsa, ponieważ jest pożywna i daje wiele możliwości pod względem sposobu podania. Smaczny obiad z rybą można przygotować już w pół godziny, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby nie wykręcą się brakiem czasu.

Co nas zniechęca?

Wiele osób wzbrania się przed kupowaniem i jedzeniem ryb, argumentując to przede wszystkim wysoką ceną oraz tym, że cały proces przygotowania ryby jest żmudny – patroszenie, oczyszczanie – kto by miał na to czas? Do tego dochodzi jeszcze monotonia. W wielu polskich domach obiad z rybą w roli głównej kojarzy się przede wszystkim ze smażonym filetem w złocistej panierce, podawanym z ziemniakami i surówką. Danie niby dobre, ale na dłuższą metę nudne, a poza tym tłuste, co dyskwalifikuje taką potrawę u osób dbających o linię. A przecież tak niewiele potrzeba, by zrobić coś zupełnie innego – oryginalnego, łatwego w przygotowaniu, zdrowego.

A co z kluczową kwestią, czyli smakiem?

Często słyszy się, że ludzie stronią od ryb, z prozaicznego powodu – one po prostu im nie smakują. Nawet jeśli do tej pory nie przepadaliście za daniami rybnymi, warto dać rybom szansę i próbować różnych gatunków w rozmaitych, kulinarnych odsłonach. Tuńczyk, łosoś, halibut, dorsz, a może morszczuk? Ryba tradycyjnie smażona, zdrowo upieczona czy aromatycznie grillowana? Niezależnie od tego jaką formę wybierzecie, przygotowanie jej będzie łatwe w patelni Kerros lub brytfannie Stoneline marki Kela.

Patelnia Kerros

Czytaj więcej: patelnia Kerros Kela


Brytfanna Stoneline

Czytaj więcej: brytfanna Stoneline Kela

Zachęcamy do próbowania, eksperymentowania i poszukiwania inspiracji. Jesteśmy przekonani, że prędzej czy później odkryjecie taką kompozycję smaków, która sprawi, że pokochacie ryby i na stałe zagoszczą one na Waszych stołach. Aby przygotowywanie potraw rybnych było dla Was czystą przyjemnością, warto zadbać o odpowiednie akcesoria kuchenne. Profesjonalny skrobak do oczyszczania marki Kuchenprofi, funkcjonalny nóż Edge od Sagaform oraz deska marki Practic to idealny zestaw, który ułatwi Wam przyrządzanie ryb.

Skrobak do ryb Kuchenprofi

Czytaj więcej: skrobak Kuchenprofi



Nóż Edge Sagaform

Czytaj więcej: nóż Edge Sagaform


Deska do ryb Practic

Czytaj więcej: deska do ryb Practic

Nie ograniczaj się!

Ryba to wszechstronny składnik codziennych obiadów, jak również wykwintnych potraw, którymi podbijecie podniebienia swoich domowników oraz gości. Zaskoczcie ich atrakcyjną formą podania i oryginalnymi dodatkami, które będą wyrafinowanym dopełnieniem Waszych wariacji na temat ryby. Postawcie na orzechy, żurawinę, sok z limonki, mleko kokosowe, trawę cytrynową – możecie wykorzystać wszystko to, co idealnie trafia w Wasze kubki smakowe. A żeby delektowanie się smakiem perfekcyjnie przyrządzonej i podanej ryby nie było zakłócone przez uciążliwe ości, proponujemy skorzystanie z wygodnej pęsety marki Kuchenprofi.

Pęseta do ości Kuchenprofi

Czytaj więcej: pęseta do ości Kuchenprofi

Mięso ryb doskonale nadaje się do podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji ostrej, słonej lub słodkiej, więc tak naprawdę podczas przyrządzania potraw z ryb, jedynym co może ograniczać jest... wyobraźnia. Życzymy Wam, aby nigdy jej nie zabrakło!





Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej