Piernik raz, dwa!

Mało kto w połowie listopada planuje świąteczne wypieki. Jeśli jednak lubicie aromatyczne pierniki i nie wyobrażacie sobie Świąt bez ich przyjemnego, korzennego zapachu, to właśnie teraz jest ostatni dzwonek by przygotować ten popularny i lubiany przysmak. Dla osób, które do kulinarnych wyzwań podchodzą ambitnie przygotowaliśmy przepis na piernik dojrzewający. Natomiast dla tych, którzy nie czują się ekspertami w dziedzinie wypieków mamy uproszczoną wersję przepisu na aromatyczny, domowy piernik.

Piernik raz, dwa!

Pierniki to element tradycyjnego, świątecznego menu, którego nie powinno zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole, ale również na choince. Wypiek ten jest szczególnie godny uwagi, ponieważ umożliwia przygotowanie go na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, dzięki czemu zdąży odpowiednio dojrzeć i zmięknąć. Nie warto zatem zostawiać przyrządzania ciasta na ostatnią chwilę. Aromatyczne pierniczki można przygotować wcześniej, bez obaw, że stracą swą świeżość.


Poniżej przedstawiamy Wam przepis na tradycyjny piernik dojrzewający, który możecie przygotować już teraz, ponieważ ciasto powinno długo leżakować (ok. 4-5 tygodni):

Składniki:

500 g miodu naturalnego
1 kg mąki pszennej
3 jajka
125 ml mleka
250 g masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
przyprawa korzenna do piernika

Przygotowanie ciasta:

1. Podgrzewamy miód, masło i cukier, do momentu aż składniki zaczną wrzeć, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i odstawiamy do wystudzenia.
2. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól. Wyrabiamy ciasto i przekładamy miski szklanej lub kamionkowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce.

Pieczenie:

1. Ciasto pieczemy 5 - 7 dni przed Świętami.
2. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wkładamy do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wyrównujemy.

Forma do pieczenia, 30 cm Westmark

Czytaj więcej: Forma do pieczenia, 30 cm Westmark


3. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temperaturze 170ºC.


Rękawica kuchenna Story Print Collection Sagaform

Czytaj więcej: Rękawica kuchenna Story Print Collection Sagaform


4. Upieczone i wystudzone pierniki przekładamy ulubionymi powidłami (podgrzanymi) i odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce.
5. Piernik polewamy czekoladą lub lukrem.
Uwaga: jeśli zawiniecie piernik w lnianą ściereczkę lub papier do pieczenia, utrzyma on swoją świeżość przez dłuższy czas.

Jeśli należycie do zabieganych osób, które przygotowanie świątecznych przysmaków zostawiają na ostatnią chwilę, proponujemy Wam przepis na szybkie i smaczne pierniczki:

Składniki:
500 g mąki pszennej
120 g masła
200 g cukru pudru
200 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika

1. Na stolnicy mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników i cukier puder, dodajemy masło i siekamy całość ostrym nożem. Robimy dołek, w którym umieszczamy miód oraz jajko. Wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm na podsypanej mąką stolnicy.

Wałek do ciasta 40 cm Practic

Czytaj więcej: Wałek do ciasta 40 cm Practic


3. Za pomocą foremek wykrawamy dowolne kształty, następnie wykładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Foremki/wykrawacze duże 6 szt. Practic

Czytaj więcej: Foremki/wykrawacze duże 6 szt. Practic


4. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut.
5. Polewamy lukrem lub czekoladą i dekorujemy bakaliami lub czekoladową posypką.
6. Kiedy pierniczki wystygną, przekładamy je do metalowych puszek z pokrywkami, w których zmiękną.

Puszki okrągłe Garden Print Collection, 2-pak Sagaform

Czytaj więcej: Puszki okrągłe Garden Print Collection, 2-pak Sagaform

Domowe pierniczki to nie tylko aromatyczny przysmak, ale także niepowtarzalna dekoracja na choinkę. My nie wyobrażamy sobie Świąt bez zapachu piernika rozchodzącego się po domu i mamy nadzieję, że Wy także!


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej