Przepis na mazurek

Wystarczy jeden rzut oka na kalendarz, by ze zdziwieniem stwierdzić, że już za tydzień Święta Wielkanocne. Po domu rozejdzie się rozkoszny zapach wielkanocnych bab i kolorowych mazurków - wszystkich ciast i ciasteczek przygotowywanych z myślą o radosnych spotkaniach w gronie najbliższych.

Wielkanocne wypieki

Wielkanoc to z pewnością jedno z najbardziej radosnych świąt w roku - wiosenna aura nastraja nas pozytywnie, nawet w powietrzu czuje się jakąś radość. Nic więc dziwnego, że i wypieki przygotowywane z okazji świąt Wielkiej Nocy pełne są kolorów i smaków.

Mazurek to jeden z nieodzownych elementów na wielkanocnym stole. Znaleźliśmy dla Was sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy (mojewypieki) - przyozdobiony baziami, migdałami i innymi bakaliami będzie bez wątpienia piękną ozdobą stołu i zniknie błyskawicznie w ustach zachwyconych jego smakiem gości.

Do wykonania kruchego ciasta potrzebujecie:

350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka

pieczenie na wielkanocSeparator do jajek

Czytaj więcej: Rozdzielacz/separator do jajek Egg Watcher, czerwony MSC

Do przesianej mąki dodaj masło i siekaj je do momentu, w którym będzie przypominać kruszonkę. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Stolnica Practic

Czytaj więcej: Stolnica Flexi, zielona Practic

Blachę o wymiarach 35/40x25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, przenieś na blachę, wyłóż nim dokładnie spód i wyrównaj. Brzeg możesz ozdobić skręconym wałeczkiem ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20 minut - ciasto powinno mieć jasnozłoty kolor.

Nóż Sagaform Edge

Czytaj dalej: Nóż szefa kuchni mini Edge 11,2 cm Sagaform

Masę kajmakową możesz kupić gotową w sklepie lub przygotować samodzielnie. Wystarczy mleko skondensowane w puszce (zamknięte) włożyć do garnka - zalać w całości wodą i gotować pod przykryciem około 2h (lub dłużej - zgodnie z instrukcja na opakowaniu). W razie konieczności wodę trzeba uzupełnić. Po wyjęciu z wody puszkę trzeba całkowicie wystudzić - dlatego jeśli chcecie skorzystać z tego sposobu, przygotujcie masę dzień wcześniej, aby zdążyła wystygnąć.

Posmarowane kajmakiem ciasto udekoruj według uznania bakaliami - kandyzowaną skórka pomarańczy lub cytryny, rodzynkami, migdałami, daktylami, orzechami… . Samo nadzienie wcale nie musi być kajmakowe - równie fantastycznie smakuje z czekoladą, konfiturą różaną, porzeczkową lub śliwkową - pole do popisu jest ogromne.

Ciasto na Święta


Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z niej bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na umieszczanie ich w Twoim urządzeniu. Czytaj więcej